Home » Specialisaties » Dry needling
Dry Needling, ook wel naalden therapie of triggerpoint therapie genoemd, is een vrij nieuwe techniek binnen de fysiotherapie. Dry Needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur worden meerdere vrije zenuwuiteinde geprikt met meerdere acupunctuurnaalden en blijven daar ook een langere periode zitten. Het Dry Needling principe werkt met 1 naald en er wordt gewerkt met één droge (Dry) naald, er wordt dus geen vloeistof ingespoten tijdens deze behandeling. Bij Fysiotherapie Margraten kunt u terecht voor Dry Needling.
Triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd, zijn lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Triggerpoints ontstaan altijd op een vaste plaats, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Deze “spierknopen” kunnen in alle spieren voorkomen en zijn voelbaar als een harde verdikking. Veel voorkomende plekken voor triggerpoints zijn bijvoorbeeld in de lage rug, bekkenbodem, en elleboog.
Dry Needling helpt om de verkrampte spieren in deze zogenoemde triggerpoints weer te ontspannen.
Alle therapeuten van Fysio Margraten zijn gespecialiseerd binnen een bepaald gebied van fysiotherapie, hierdoor krijgt u bij ons altijd de beste en juiste zorg.
Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.
Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.
De therapeut zoekt bij de patiënt in de aangedane spier een triggerpoint; een ‘knoop’ in de spier. Deze ‘knoop’ kan lokale maar ook uitstralende pijn geven in bijvoorbeeld de arm, been, voet, etc. Dit triggerpoint wordt dan aangeprikt door de therapeut. Wellicht is het noodzakelijk om meerdere triggerpoints te behandelen om maximaal effect uit de therapie te behalen. Het prikken met de naald voelt u in principe niet. U kunt wel een twitch; een lichte verkramping van de spier voelen bij het aanprikken van de juiste spier. Hierna ontspant de spier weer en wordt de spanning uit de knoop verminderd. De spier kan daarna wel wat vermoeid/zwaar aanvoelen. Dit is echter van korte duur.
Dry needling kan helpen bij diverse aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn:
Staat uw aandoening er niet tussen, neem dan gerust met een van onze fysiotherapeuten contact op voor meer informatie zodat zij kunnen kijken of Dry Needling u zou kunnen helpen.
We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.
2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.
Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.
Is het verminderen/ wegnemen van de spanning in de aangedane spier. En hierdoor verbetering van de mobiliteit van het aanliggende gewricht. Daarnaast is pijnvermindering ook een effect van Dry Needling.
Nee, dit valt binnen de fysiotherapeutische behandeling. Dit zal gecombineerd worden met bijvoorbeeld massage, manipulatie, mobilisatie of training of een combinatie van deze behandelmogelijkheden. Een overzicht van onze tarieven kunt u hier vinden.
Meer vragen over Dry Needling? Neem contact op met onze Dry Needling therapeuten Wouter Vogels of Sanne Keulders. Dit kan via het algemene email adres info@fysiomargraten.nl of direct via wouter@fysiomargraten.nl en sanne@fysiomargraten.nl.
Dry needling wordt volledig vergoed uit de aanvullende zorgverzekering.
Dry needling is onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling. Voor een overzicht van prijzen kijkt u hier.
Nee, niet meer. Zonder verwijzing van uw arts krijgt u gewoon een fysiotherapiebehandeling, mits u daar, na een onderzoek van onze fysiotherapeuten, ook recht op hebt. Nu geldt namelijk de wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Deze wet zorgt ervoor dat u zonder verwijzing van uw huisarts of specialist een afspraak met onze fysiotherapeuten kunt maken. Neemt niet weg, dat u alsnog via uw huisarts een verwijzing mag halen, maar het hoeft niet meer.Nee, niet meer. Zonder verwijzing van uw arts krijgt u gewoon een fysiotherapiebehandeling, mits u daar, na een onderzoek van onze fysiotherapeuten, ook recht op hebt. Nu geldt namelijk de wet Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Deze wet zorgt ervoor dat u zonder verwijzing van uw huisarts of specialist een afspraak met onze fysiotherapeuten kunt maken. Neemt niet weg, dat u alsnog via uw huisarts een verwijzing mag halen, maar het hoeft niet meer.
Het prikken met de naald voelt u in principe niet. U kunt wel een twitch; een lichte verkramping van de spier voelen bij het aanprikken van de juiste spier. Hierna ontspant de spier weer en wordt de spanning uit de knoop verminderd. De spier kan daarna wel wat vermoeid/zwaar aanvoelen. Dit is echter van korte duur.
Het prikken met de naald voelt u in principe niet.