Oedeemtherapie

Inhoud

Oedeemtherapie Margraten

Bij Fysiotherapie Margraten kunt u tevens terecht voor oedeemtherapie. Oedeem therapie zorgt voor het verminderen van vochtophoping in een deel van het lichaam. Vochtopeenhoping kan vervelend aanvoelen door toename van de omvang van het lichaamsdeel, een pijnlijk of tintelend gevoel en een gevoel van zwaarte geven. Met Oedeemtherapie kunnen wij uw klachten verlichten.
Onze oedeemtherapeuten, Iris Visbach en Jan Theunissen hebben geruime ervaring binnen hun specialisatie en staan voor u klaar om u te helpen!

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een voorbeeld hiervan is lymfoedeem. Het is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie, waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Het lymfesysteem is opgebouwd uit lymfebanen en lymfeklieren en speelt een belangrijke rol bij de huishouding van vocht en eiwitten in het lichaam. Onder normale omstandigheden functioneert het lymfesysteem onopgemerkt. De lymfebanen transporteren het vocht en de lymfeklieren hebben een zuiverende werking. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfeklieren.

Wat is Oedeemtherapie?

Het doel van oedeemtherapie is vooral gericht op het zo veel mogelijk verminderen of volledig opheffen van het oedeem en op het voorkomen van toename van het vasthouden van vocht. Hierdoor zullen de bewegingsmogelijkheden van bijvoorbeeld uw arm of been vergroot worden of in ieder geval behouden blijven.

Er zijn verschillende soorten oedeem (lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem) waardoor de behandeling van oedeem mede daardoor bepaald wordt. De behandeling van vochtophopingen bestaat uit oedeemtherapie. Vaak is het een combinatie van verschillende therapie onderdelen zoals manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping, oefentherapie en/of ademtherapie.

Naast deze verschillende therapie onderdelen zijn adviezen en voorlichting ook van groot belang. De oedeemtherapeut bekijkt per cliënt welke aanpak het beste is om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden.

Gespecialiseerde Oedeemtherapeuten

Alle Oedeemtherapeuten van Fysio Margraten zijn gespecialiseerd binnen een bepaald gebied van fysiotherapie, hierdoor krijgt u bij ons altijd de juiste en beste zorg.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Oedeemtherapie sessie

Een behandeling van oedeem duurt ongeveer 45 minuten, waarbij verschillende behandeltechnieken gebruikt kunnen worden zoals:

– Manuele lymfedrainage (De oedeemtherapeut doet middels specifieke handgrepen de beweeglijkheid van het lymfevatenstelsel activeren en stimuleren. Door deze zachte, ritmisch pompende bewegingen in het oedeemgebied wordt het lymfevocht via de lymfevaten beter afgevoerd.

– Compressietherapie ( Met gebruik van zwachtels of een elastische kous wordt tegendruk gegeven op het lichaamsdeel waar het oedeem zit. Deze therapie bevordert de doorbloeding, waardoor het vocht via de lymfevaten beter afgevoerd kan worden).

– Lymfetaping ( Hierbij wordt er een speciale elastische katoenen tape gebruikt die helpt om de lichaamsdelen met oedeem te draineren. De tape tilt als het ware de huid op)
oefentherapie ( Gerichte oefeningen zorgen ervoor dat spieren zich aanspannen die gaan werken als een (spier)pomp. dit heeft een gunstige invloed op de lymfestroom en op het gehele afweersysteem. Deze spierpomp stimuleert de werking van de lymfevaten. De afvoer van lymfevocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog.

– Ademtherapie ( Bepaalde Ademhalings oefeningen verbeteren de afvoer van lymfevocht).

– Lymfapress ( De lymfapress is een apparaat met een speciaal manchet. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers die volgepompt worden met lucht, waardoor er drukgolven ontstaan. Dit zorgt voor een betere afvoer van het lymfevocht).

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Bij welke klachten helpt Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie kan u helpen bij veel verschillende klachten zoals vochtophoping in uw benen, voeten en enkels, maar ook bij de volgende indicaties:

 • Oedeem na operatie of ongeval
 • Oedeem na Borstamputatie of borstbesparende operatie
 • Verstuikingen
 • Bloeduitstortingen
 • Spierpijnen en spierletsels tgv oedeem
 • Dystrofie
 • Reumatoïde artritis (ontstekingen)
 • Klachten aan het zenuwstelsel, bv. MS, migraine
 • Klachten als gevolg van stress, bv. hoofdpijn,
 • Constipatie
 • Keel- neus- en ooraandoeningen (sinusitis)
 • Littekens
 • Bloedcirculatiestoornissen
 • Orgaanklachten, bv. de lever, nieren, darmen
 
Staat uw indicatie er niet tussen, of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op zodat we met u mee kunnen denken.

De effecten van oedeemtherapie

Oedeemtherapie helpt bij de vermindering van de omvang van oedeem, pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.

Een afname in omvang zorgt voor functieverbetering van de spieren en gewrichten. Tevens verkleint de afname de kans op infecties.

Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.

oedeem therapie
Zwachtelen door de Oedeem fysiotherapeut

Wat kost oedeemtherapie?

Als u een chronische aandoening heeft wordt Oedeemtherapie voor mensen ouder dan 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering, na de 21e behandeling. Indien u geen chronsiche indicatie heeft is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kijkt hier u bij onze tarieven kijken wat een zitting kost.

Onze Oedeemtherapeuten

Voor deze specialisaties kunt u ook terecht bij Fysiotherapie Margraten

Veelgestelde vragen

Oedeemtherapie wordt evenals reguliere fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Indien u een chronische indicatie heeft wordt oedeemtherapie vergoed, vanaf de 21e behandeling, uit de basis verzekering.
Volledig genezen van lymfoedeem is moeilijk. Soms kan de oorzaak van het oedeem behandeld worden. Indien bijvoorbeeld de oorzaken van lymfoedeem, overgewicht of weinig beweging zijn, dan zal het lymfoedeem sterk afnemen.
Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.
 • Voorkomen van wondjes, omdat dit bij lymfoedeem sneller tot infecties kan leiden.
 • Loop niet op blote voeten, dus ook thuis niet. Draag altijd schoenen of badslippers
 • Behandel een schimmelinfectie aan de voeten zo snel mogelijk, zodat er geen bacteriën in een wondje kunnen komen (voorkom ‘wondroos’)
 • Gebruik bij het weghalen van haren op bijvoorbeeld uw benen of onder uw oksels een crème, in plaats van een scheermesje
 • Wees voorzichtig met prikken, snijden en branden
 • Neem bij kneuzingen, verstuikingen of ontstekingen in het lichaamsdeel waar u een lymfoedeem heeft contact op met een arts
 • Als er toch een wondje is ontstaan, maak dit dan schoon met een desinfecterend middel en doe er een pleister op
 • Zorg voor een goede verzorging van de huid en de nagels
 • Smeer regelmatig een zalf of vette crème op uw huid. Hierdoor krijgt u geen ruwe, droge huid en geen kloofjes. In kloofjes kunnen bacteriën komen
 • Als uw arm of been rood wordt en u krijgt koorts, is het belangrijk om contact met een arts op te nemen
 • Draag handschoenen bij vuil huishoudelijk werk, tuinieren en klussen bij lymfoedeem van de armen
 • Beweeg veel. Het gebruiken van de spieren helpt bij het afvoeren van vocht
 • Mensen die te zwaar zijn krijgen eerder last van lymfoedeem. Ook is het moeilijker lymfoedeem te behandelen. Het is dus belangrijk niet te zwaar te zijn en goed op uw gewicht te letten. Kijk of u de Nederlandse norm gezond bewegen haalt.
 • Indien u psychische of sociale problemen heeft door het lymfoedeem, is het belangrijk dit met uw arts of iemand in uw omgeving te bespreken.

Selecteer uw locatie