Vitaal en Veilig thuis
"vallen voorkomen in Eijsden- Margraten"

Inhoud

Wat is vitaal en veilig thuis?

In de gemeente Eijsden- Margraten wordt samengewerkt door diverse zorgprofessionals zorg en welzijn, de gemeente en burgers aan het (valpreventie) programma Vitaal en Veilig thuis. Aandacht voor het het voorkomen van vallen is erg actueel en belangrijk. Ouderen (senioren) vormen een groeiende groep die steeds langer thuis wonen. Van deze groep heeft 23% een verhoogd valrisico. De meeste valincidenten vinden plaats rondom het huis. Het voorkomen van vallen heeft veel impact op zelfredzaamheid van senioren, het langer thuis kunnen blijven wonen en hun kwaliteit van leven. Mobiel blijven is een voorwaarde om mee te kunnen doen, sociale contacten aan te gaan en daarmee eenzaamheid te voorkomen.

Valpreventie is leren voorkomen dat u valt en dat u weet hoe u moet vallen als het toch gebeurd. Wij bieden u een valpreventie programma aan “vallen verleden tijd” waarin u leert in welke situaties u valt en wat de oorzaak is dat u valt. Dit kan te maken hebben met een beperkte balans, onvoorzichtigheid, een verkeerde houding of te snel willen.
Door middel van een training gericht op uw specifieke situatie leert u hoe u zich kunt bewegen zonder risico op vallen.

De inhoud van het programma: "Vallen verleden tijd"

Na het onderzoek, met onder andere een balans en looptest, volgt een programma van 10 lessen. Deze lessen zijn onderverdeeld in een tweetal blokken.
We beginnen met vijf lessen hindernisbaan waarbij u leert omgaan met valgevaarlijke situaties uit het dagelijkse leven. Zo leert u hoe u het beste kunt lopen op een oneffen terrein, zoals in de tuin. Ook leert u lopen op schuine hellingen, of met een dienblad of een kopje koffie. U ziet dat de situaties nagebootst worden zoals u ze thuis ook tegenkomt.

Daarnaast is het zelfs mogelijk dat een ergotherapeut van Ergotherapie Heuvelland bij u langskomt om te kijken of u aanpassingen in huis kunt doen. Hiermee kunt u het risico op thuis vallen nog verder verkleinen.

Het tweede blok bestaat uit vijf lessen valtraining, waarbij u leert om een val om te zetten in een rollende beweging. U kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat u valt, maar u kunt wel voorkomen dat u bij uw val iets breekt. Bovendien zullen we u ook aanleren hoe u weer kunt opstaan na een val.

Bij beide onderdelen staat veiligheid altijd voorop! Ook als u slecht ter been bent en met een stok of rollator loopt kunt u (een deel van) het programma volgen. We passen uiteraard de oefeningen aan uw mogelijkheden aan.

Bang om te vallen?

Heeft u moeite met bewegen of bent u bang om te vallen? Een cursus valpreventie leert u om vallen te voorkomen. U krijgt daarnaast balanstraining

Voor wie is "Vallen Verleden Tijd" geschikt?

 • Bent u de afgelopen 12 maanden gevallen?
 • Heeft u moeite met bewegen?
 • Bent u bang om te vallen?
 
 • Is het antwoord op 1 van deze 3 vragen “ja” ?
 • dan is de cursus iets voor u!

Voorwaarden om mee te doen aan dit programma

 • U bent 65 jaar of ouder.
 • Inwoner Gemeente Eijsden- Margraten
 • Indien u op 1 van de “vragen” ja antwoordt
 • U bent in staat om minimaal 15 minuten met hulpmiddel te lopen.
 • U heeft geen inspanningsbeperking opgelegd gekregen van de specialist.
 • U heeft geen ernstige neurologische problematiek of osteoporose

Kosten en budget voor cursussen

In het integraal zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt dat de ketenaanpak valpreventie een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de Gemeenten en de zorgverzekeraars. Binnen de Gemeente Eijsden- Margraten zijn er regionale afspraken gemaakt tussen zorg en het sociaal domein. Hierdoor wordt de cursus volledig vergoed door de Gemeente Eijsden- Margraten. 

Eigen risicoNee
Verwijzing nodigNee
Machtiging nodigNee

U kunt bij Fysiotherapie Margraten terecht voor deze cursus. Tom van Wissen is gecertificeerd voor deze valtraining.

Heeft u interesse om deel te nemen aan het programma?

Tom van Wissen Geriatrie fysiotherapeut 043- 4581797

Desiree Hecker- Wilders Ergotherapeut 06-31975426​
Daisy Claessens Buurtcoach sport en bewegen 06-15523199​

Fysiotherapie voor Valpreventie

Selecteer uw locatie