Oncologische fysiotherapie

Inhoud

Oncologie fysiotherapie Margraten

Bij Fysiotherapie Margraten kunt u tevens terecht voor oncologische fysiotherapie. Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf of door de behandeling ervan. Bij sommige van deze problemen kan de oncologiefysiotherapeut helpen. Oncologie fysiotherapie heeft als doel uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren.

Onze fysiotherapeuten, Iris Visbach en Jan Theunissen, hebben geruime ervaring en staan klaar om u te helpen.

Wat is oncologische fysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van (bewegings)problemen die ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de operatie, radiotherapie, chemotherapie en/of aanvullende behandelingen zijn ontstaan.

Bij welke problemen kan oncologie fysiotherapie helpen?

  • Vermoeidheid
  • Spanningsklachten
  • Littekenweefsel/huidveranderingen
  • Verminderde beweeglijkheid door stijfheid van gewrichten en spieren
  • Lymfoedeem (vochtophoping)
  • Verminderde spierkracht
  • Conditieverlies
  • Ademhalingsproblemen
  • Pijn
Fysiotherapeuten Gespecialiseerd in oncologie
Onze fysiotherapeuten van Fysio Margraten hebben zich gespecialiseerd in oncologische klachten. Om hun kennis op peil te houden volgen ze regelmatig scholing.
Mede hierdoor krijgt u bij ons altijd de juiste en beste zorg.
Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Effecten van Fysiotherapie bij Kanker

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen op lichamelijke en algemene klachten van kankerpatiënten. Daaruit blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces. Fysiotherapie bij kanker kan u helpen in alle fases van de ziekte. Een Oncologisch Fysiotherapeut is hierin gespecialiseerd.

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Specialistische hulp in verschillende fasen

Mensen die kanker hebben (gehad) kunnen problemen krijgen door de ziekte zelf, maar ook door de behandeling ervan. Bij sommige problemen kan een oncologisch fysiotherapeut u helpen. Oncologiefysiotherapeuten worden ingezet in alle fasen van de ziekte.
De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.

Curatieve fase
In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. In deze fase kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.

Herstelfase

In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijks leven. In deze fase spelen vaak de problemen die al eerder genoemd zijn. Oncologische revalidatie kan helpen bij deze problemen.

Palliatieve fase

Soms kan de ziekte niet worden genezen, maar wel onder controle worden gebracht en gehouden. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de oncologische patiënt. Deze fase kan maanden, maar ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

Terminale fase

In de terminale fase gaat het levenseinde naderen. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologie-fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Voor deze specialisaties kunt u ook terecht bij Fysiotherapie Margraten

Behandelmethode bij oncologie fysiotherapie

Wanneer u zich aanmeldt voor oncologische fysiotherapie bij Fysiotherapie Margraten, zal er eerst een intake plaatsvinden bij één van onze fysiotherapeuten. Door middel van een lichamelijk onderzoek en/of specifieke testen krijgen we een volledig beeld van uw klachten. Vervolgens bespreken we de bevindingen en stellen we samen met u een behandelplan op. Dit behandelplan is gericht op wat u nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en herstellen. Wij bieden diverse therapievormen, afhankelijk van de fase waarin u zit en uw specifieke zorgvraag. Belangrijke onderdelen van het oncologische fysiotherapie behandelplan zijn:

1. Het geven van voorlichting en advies:
De fysiotherapeut geeft uitleg over de mogelijke oorzaak van de klachten die het dagelijks functioneren en bewegen belemmeren. De therapeut geeft aan wat u kunt doen om deze te verminderen en te voorkomen. Daardoor krijgt u meer controle over uw klachten.

2. Manuele lymfedrainage, diepe massagetechnieken en tapen:
Als de lymfeklieren verwijderd of beschadigd zijn, kan dit de afvoer van het weefselvocht bemoeilijken. Er kan daardoor ophoping ofwel lymfoedeem ontstaan. Manuele lymfedrainage of oedeemtherapie is een zachte massagetechniek die de lymfeafvoer stimuleert en daardoor lymfoedeem vermindert. Deze massage zorgt daarnaast ook voor het aanmaken van kleine en oppervlakkige lymfevaatjes. Na operatie zijn er vaak belemmerende littekens of hardnekkige plekken met bindweefselvorming aanwezig. Door middel van het toepassen van diepe massagetechnieken voor het losmaken van het weefsel en medical taping kunnen we het herstel bevorderen.

3. Oncologische revalidatie fysiotherapie:
Na de behandeling van kanker begint u met oncologische revalidatie herstel en balans. Het volgen van een oncologie fysiotherapie oefenprogramma tijdens en na de behandeling van kanker heeft veel voordelen, zo blijkt uit onderzoek. Zo draagt het bijvoorbeeld in grote mate bij aan het algemeen welzijn en het herstel. Fysiotherapie is gericht op het verbeteren van de functies ofwel de beweeglijkheid van gewrichten. Bijvoorbeeld bij schoudermobiliteit na een borstamputatie. Revalidatie in de oefenzaal is gericht op het verbeteren van uw conditie en spierkracht. Het is belangrijk dat u hierbij de juiste begeleiding krijgt.

De behandeling van kanker kan invloed hebben op de spiercellen. Daardoor kunt u zich stijver en minder sterk voelen. Krachttraining verbetert uw spierkracht, doorbloeding en stimuleert de botaanmaak. Door het verhogen van het uithoudingsvermogen krijgt u meer energie en gaat u zich beter voelen. Daardoor bent u bovendien beter in staat om de ingrijpende chemotherapie en hormoonbehandelingen te ondergaan. Patiënten die deelnemen aan een beweegprogramma oncologie ervaren minder klachten van misselijkheid en pijn. Bovendien vermindert het de kans op ernstige vermoeidheid. Daarnaast zijn de psychische aspecten van het (samen) bewegen belangrijk: het contact met lotgenoten kan namelijk bijdragen aan erkenning, herkenning en begrip.

Er zijn vele verschillen tussen de behandelingen en niemand reageert hetzelfde. Daarom maakt de fysiotherapeut altijd een oefenprogramma op maat voor u. De therapeut bekijkt wat haalbaar is binnen uw mogelijkheden en zorgt er bovendien voor dat de training veilig verloopt. Bewegen of weer leren bewegen onder de veilige begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut geeft u zelfvertrouwen en voldoende energie om uw normale bezigheden (deels) weer op te pakken.

Vergoeding oncologische fysiotherapie

Oncologische revalidatie wordt (onder bepaalde) voorwaarden voor mensen ouder dan 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering, na de 21e behandeling. Indien u geen chronsiche indicatie heeft is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kijkt u bij onze tarieven wat een zitting kost.

Een overzicht van onze tarieven kunt u hier vinden.

Onze fysiotherapeuten

Veelgestelde vragen

Een oncologie fysiotherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met klachten die komen door kanker of de behandeling ervan.

Uit steeds meer onderzoeken blijken positieve effecten van functioneel oefenen en trainen in verschillende stadia van kanker en bij diverse medische behandelingen. Onze fysiotherapeuten die zich verdiept hebben in oncologische revalidatie kunnen u écht iets bieden in deze complexe problematiek.

Oncologische revalidatie is bedoeld voor volwassen patiënten die kanker hebben of hebben gehad. De oncologische revalidatie behandeling heeft als doel uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren te verbeteren.

  • Oncologische revalidatie wordt (onder bepaalde) voorwaarden voor mensen ouder dan 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering, na de 21e behandeling. Indien u geen chronische indicatie heeft is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kijkt u bij onze tarieven wat een zitting kost.

Selecteer uw locatie