Fysiotherapie in Vilt helpt bij Parkinson

Inhoud

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is zowel voor u, als uw omgeving een vervelende ziekte, maar fysiotherapie in regio Vilt kan helpen bij de ziekte van Parkinson. De ziekte zorgt er namelijk voor dat de hersencellen die het stofje dopamine aanmaken langzaam afsterven. Het gevolg daarvan is dat de communicatie tussen de hersencellen verstoord raakt door een verminderde aanwezigheid van dopamine, dopamine zorgt er namelijk voor dat de communicatie tussen twee hersencellen soepel verloopt.

De klachten die kunnen optreden bij de ziekte van Parkinson zijn bijvoorbeeld het trager uitvoeren van bewegingen, minder beweging in uw gezicht en dat de armen en benen stijver kunnen raken. Helaas zijn er nog andere klachten het gevolg van deze ziekte, zoals; slaapproblemen, geheugenstoornissen, depressies en concentratieproblemen.

Parkinson is helaas een ongeneeslijke ziekte, er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen of de ziekte kunnen vertragen. De beschikbare medicijnen tegen Parkinson kunnen slechts bepaalde klachten (enigszins) verminderen. Gelukkig kan fysiotherapie helpen om uw dagelijks leven aangenamer te maken, hieronder leest u meer!

Behandeling Parkinson

Dat er momenteel geen behandelingen zijn om de ongeneeslijke ziekte van Parkinson te laten verdwijnen is op z’n zachts gezegd jammer te noemen. De beschikbare medicijnen tegen Parkinson kunnen slechts bepaalde klachten (enigszins) verminderen.

Er zijn wel tal van andere mogelijkheden die u kunt doen om uw kwaliteit van leven te behouden en te verhogen. De ziekte heeft immers een grote impact op het gebied van kwaliteit van leven. Denk bij behandelingen die de kwaliteit van leven kunnen bevorderen aan fysiotherapeutische en ergotherapeutische behandelingen of eventuele behandelingen bij een psycholoog. Wat bovenal belangrijk is, is het aanhouden van een actieve levensstijl. Met behulp van een fysiotherapeut in de regio Vilt is dit gemakkelijk te bewerkstelligen en houdt u uw conditie goed op pijl.

praktijk fysiotherapie Margraten locatie

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde fysiotherapeut

Tom van Wissen is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson en aangesloten bij ParkinsonNet. Bovendien is hij Msc. Geriatrie Fysiotherapeut.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Wat kan fysiotherapie in regio Vilt voor u betekenen?

Zoals al eerder vermeldt is het aanhouden van een actieve levensstijl essentieel om het dagelijks leven een stukje aangenamer te maken. Met het behouden van een actieve leefstijl heeft u zelf een zo groot mogelijke positieve invloed en impact op de ziekte. Fysiotherapie kan u helpen om een gezonde en actieve leefstijl te behouden, dat doen we door bijvoorbeeld oefeningen te doen maar ook door advies te geven. De gespecialiseerde fysiotherapeuten die werkzaam zijn in onze praktijk in de regio Vilt kunnen u helpen om problemen bij het bewegen te voorkomen, te verminderen of te stabiliseren.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn zeer kundig en ervaren in het geven van behandeling aan patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson. De fysiotherapeuten zijn aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is het landelijke netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners.

Welke fysiotherapeutische behandeling bij de ziekte van Parkinson?

Bij de allereerste afspraak zal de fysiotherapeut een zo goed mogelijk beeld willen krijgen van uw klachten en deze in kaart brengen. Wat daarbij belangrijk is, is uw dagelijks functioneren, uw lichamelijke klachten en de algemene gezondheid. Vanuit het eerste gesprek volgt een behandelplan die in overeenstemming met u opgesteld wordt. Uiteraard past het behandelplan volledig bij uw klachten, wensen en het stadium van de ziekteverschijnselen, daardoor is er een afstemming in realistische doelen en oefeningen. Een behandeling kan onder andere bestaan uit:

– Conditietraining
– Looptraining
– Evenwichtsoefeningen
– Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding
– Valpreventie
– Oefenen van het verplaatsen (cognitieve beweeg strategie/cues)
– Advies en voorlichting

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Wanneer is fysiotherapie bij Parkinson voor u?

Fysiotherapie is voor iedereen die is gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson verstandig, zeker omdat er geen medicijnen zijn die de ziekte kunnen genezen. Het enige wat u dus zelf kan doen is het doen van oefeningen, bewegen en preventie oefeningen. Door het actief blijven verhoogt u de kwaliteit van leven en dat is simpel gezegd ook het enige wat u kunt doen. U kunt bij ons terecht voor fysiotherapie in de regio Vilt als;

– U wilt leren hoe u met Parkinson zo goed mogelijk kunt blijven bewegen;
-U het moeilijk vind om voldoende aan lichaamsbeweging te doen;
-U wilt weten hoe u aan veilige en passende lichaamsbeweging kunt doen;
-U problemen ervaart bij ‘gewone’ dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel of omdraaien in bed’;
-U de angst heeft om te vallen of (bijna) gevallen bent;
-U pijn hebt aan uw lichaam, bijvoorbeeld aan uw rug, nek of schouders.

Wilt u weten of fysiotherapie bij Parkinson u kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op via 043-4581797 zodat een gespecialiseerde fysiotherapeut met u mee kan denken.

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Onze Fysiotherapeut gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson

Veelgestelde vragen

De ziekte van Parkinson staat op de chronische lijst van Borst. Hierdoor komt de ziekte in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen moet u een verwijzing hebben van uw neuroloog of geriater.
Voor u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering dient u de eerste 20 behandelingen zelf te betalen. Afhankelijk of u aanvullend verzekert bent voor fysiotherapie kunnen deze eerste 20 behandelingen vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar over uw vergoeding voor fysiotherapie.

Bij de ziekte van Parkinson richt de fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van uw conditie en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten.

Afhankelijk van de klachten die u ervaart door de ziekte van Parkinson zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Zoals:

  • Conditietraining (bijv. lopen en fietsen)

  • Looptraining (met visuele en auditieve cues)

  • Evenwichtsoefeningen

  • Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding

  • Valpreventie

  • Oefenen van transfers ( bijvoorbeeld van zit naar stand komen)

Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en is een motorisch symptoom van Parkinson. Mensen hebben last van een gespannen gevoel in de armen of schouders maar soms ook in de romp, heupen of benen. Hierdoor kan u krom gaan staan en soms maar kleine pasjes maken met lopen.

 

De stijfheid ontstaat doordat alle spieren doorlopend een klein beetje zijn aangespannen. Als u dan een beweging wilt maken geven de spieren weerstand. Hoewel het soms veel moeite kost helpt het wel om te blijven bewegen zodat de spieren zo soepel mogelijk blijven.

Het is aan te raden voor mensen met de ziekte van Parkinson om sporten te beoefenen die een positief effect hebben op evenwicht, balans en flexibiliteit. Er zijn verschillende sporten die hier uitermate geschikt voor zijn zoals yoga, dansen, boksen en Tai Chi. Kies wel een beweegvorm die bij u past en u leuk vindt om te doen.

Selecteer uw locatie