Fysiotherapie bij Parkinson in Sibbe

Inhoud

Wat is de ziekte van Parkinson?

Als u de ziekte van Parkinson hebt, dan wordt er in uw hersenen te weinig dopamine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor de communicatie tussen de hersencellen. Als er een tekort aan dopamine is, dan kan dit voor problemen zorgen in uw dagelijks leven. Dingen zoals lopen, draaien in bed, maar bijvoorbeeld ook praten en slikken kunnen een stuk moeilijker worden. Ook kunnen geheugenstoornissen, slaapproblemen, depressies, concentratieproblemen en persoonlijkheidsveranderingen optreden als u lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Behandeling Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson sterven de hersencellen die dopamine maken versneld af. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat signalen van de ene naar de andere hersencel worden doorgegeven. Hoe de ziekte veroorzaakt wordt, is nog niet precies bekend. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven. De ziekte is heel complex en kan veel verschillende klachten tot gevolg hebben. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op Parkinson. Bij een klein deel van de patiënten speelt erfelijkheid een rol.Tot op heden zijn er helaas geen medicijnen die de ziekte van Parkinson kunnen genezen of het ziekteproces kunnen vertragen. De ziekte is dus ongeneeslijk. Er zijn wel medicijnen die bepaalde klachten die veroorzaakt worden door Parkinson (enigszins) kunnen verminderen.

De ziekte heeft echter geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven. Om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden kan fysiotherapie helpen. Actief blijven heeft namelijk een positieve uitwerking op de klachten die veroorzaakt worden door deze ziekte.

Fysiotherapeut Tom van Wissen is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson en aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is het landelijke netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners. De behandeling vind plaats op de praktijk te Margraten. Bent u niet in de gelegenheid om naar Margraten te komen dan kan de behandeling ook thuis plaats vinden.

praktijk fysiotherapie Margraten locatie

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde fysiotherapeut

Tom van Wissen is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson en aangesloten bij ParkinsonNet. Bovendien is hij Msc. Geriatrie Fysiotherapeut.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Wat kan fysiotherapie in regio Sibbe voor u betekenen?

Als iemand de ziekte van parkinson heeft of een atypische vorm van parkinsonisme dan kan iemand last hebben van verschillende symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn traagheid van bewegen en beven. Daarnaast kunt u ook denken aan slaapstoornissen, depressie, pijn, incontinentie en valincidenten. Dit kan ervoor zorgen dat u problemen ervaart in het dagelijks leven.

Onze fysiotherapeut Tom van Wissen is werkzaam in regio Sibbe.  Hij kan u helpen om problemen tijdens het bewegen te voorkomen, te verminderen of te stabiliseren.

Welke fysiotherapeutische behandeling bij de ziekte van Parkinson?

De fysiotherapeut brengt tijdens de eerste afspraak uw klachten zorgvuldig in kaart. Onder andere uw gezondheid en dagelijks functioneren wordt besproken en onderzocht. Daarna bespreken wij samen wat voor u het beste behandelplan/strategie is. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen en in welk ziektestadium (Hoehn en Yahr ) van de ziekte uw zich bevindt.

De behandeling kan onder andere bestaan uit:

– Conditietraining
– Looptraining
– Evenwichtsoefeningen
– Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding
– Valpreventie
– Oefenen van het verplaatsen (cognitieve beweeg strategie/cues)
– Advies en voorlichting

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Wanneer is fysiotherapie bij Parkinson voor u?

Als u de diagnose Parkinson heeft, kan het om verschillende redenen verstandig zijn om naar de fysiotherapeut te gaan. Omdat er geen medicijn is die de ziekte kan genezen, is het aan te raden om actief te blijven, om zo de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. U kunt bij ons terecht voor fysiotherapie in regio Sibbe als;

– U wilt leren hoe u met Parkinson zo goed mogelijk kunt blijven bewegen;
– U het moeilijk vind om voldoende aan lichaamsbeweging te doen;
– U wilt weten hoe u aan veilige en passende lichaamsbeweging kunt doen;
– U problemen ervaart bij ‘gewone’ dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel of omdraaien in bed’;
– U de angst heeft om te vallen of (bijna) gevallen bent;
– U pijn hebt aan uw lichaam, bijvoorbeeld aan uw rug, nek of schouders.

Wilt u weten of fysiotherapie bij Parkinson u kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op via 043-4581797 zodat een gespecialiseerde fysiotherapeut met u mee kan denken.

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Onze Fysiotherapeut gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson

Veelgestelde vragen

De ziekte van Parkinson staat op de chronische lijst van Borst. Hierdoor komt de ziekte in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen moet u een verwijzing hebben van uw neuroloog of geriater.
Voor u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering dient u de eerste 20 behandelingen zelf te betalen. Afhankelijk of u aanvullend verzekert bent voor fysiotherapie kunnen deze eerste 20 behandelingen vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar over uw vergoeding voor fysiotherapie.

Bij de ziekte van Parkinson richt de fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van uw conditie en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten.

Afhankelijk van de klachten die u ervaart door de ziekte van Parkinson zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Zoals:

  • Conditietraining (bijv. lopen en fietsen)

  • Looptraining (met visuele en auditieve cues)

  • Evenwichtsoefeningen

  • Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding

  • Valpreventie

  • Oefenen van transfers ( bijvoorbeeld van zit naar stand komen)

Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en is een motorisch symptoom van Parkinson. Mensen hebben last van een gespannen gevoel in de armen of schouders maar soms ook in de romp, heupen of benen. Hierdoor kan u krom gaan staan en soms maar kleine pasjes maken met lopen.

 

De stijfheid ontstaat doordat alle spieren doorlopend een klein beetje zijn aangespannen. Als u dan een beweging wilt maken geven de spieren weerstand. Hoewel het soms veel moeite kost helpt het wel om te blijven bewegen zodat de spieren zo soepel mogelijk blijven.

Het is aan te raden voor mensen met de ziekte van Parkinson om sporten te beoefenen die een positief effect hebben op evenwicht, balans en flexibiliteit. Er zijn verschillende sporten die hier uitermate geschikt voor zijn zoals yoga, dansen, boksen en Tai Chi. Kies wel een beweegvorm die bij u past en u leuk vindt om te doen.

Selecteer uw locatie