Fysiotherapie in Berg en Terblijt helpt bij Parkinson

Inhoud

Wat is de ziekte van Parkinson?

Dat de ziekte van Parkinson een vervelende ziekte is voor u en uw omgeving realiseren de meeste mensen wel, maar wat veel mensen niet weten is dat fysiotherapie in regio Berg en Terblijt kan helpen tegen de ziekte van Parkinson. Wat is de ziekte van Parkinson eigenlijk? De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat de hersencellen die een stof aanmaken genaamd Dopamine langzaam afsterven. Dat is erg vervelend, want het gevolg van de stervende hersencellen is dat de communicatie tussen de hersencellen verstoord worden. Door de verstoorde functie kunnen er tal van klachten ontstaan die als erg hinderlijk ervaren kunnen worden.

Er zijn tal van voorbeelden van klachten die op kunnen treden bij de ziekte van Parkinson, voorbeelden zijn: het trager kunnen uitvoeren van bewegingen, stijfheid in benen en armen en een minder bewegend gezicht waardoor de gezichtsexpressie bijvoorbeeld beperkt wordt. Er zijn ook tal van andere klachten die helaas het gevolg zijn van de ziekte van Parkinson, denk hierbij aan: slaapproblemen, depressies, concentratieverlies en vergeetachtigheid.

Helaas bestaat er geen medicatie voor de ziekte van Parkinson die de ziekte zou kunnen genezen of zelfs maar vertragen. De beschikbare medicijnen tegen Parkinson kunnen slechts bepaalde klachten (enigszins) verminderen. Wat wel binnen uw eigen mogelijkheden ligt en een groot positief effect heeft op uw kwaliteit van leven is het hanteren van een gezonde levensstijl door goede voeding, actief bewegen en oefeningen te doen. Fysiotherapie kan dus zeker veel invloed hebben om uw dagelijks leven gemakkelijker te maken, lees in deze tekst meer wat het voor u kan betekenen!

Behandeling Parkinson

Dat er geen behandelingen zijn voor de ziekte van Parkinson is een vervelend gegeven, maar fysiotherapie helpt om uw kwaliteit van leven te verbeteren, en daar moeten we nou juist samen voor gaan! 

Er zijn binnen de zorg nog tal van mogelijkheden om uw kwaliteit van leven te behouden en te verhogen. De ziekte heeft namelijk een groot invloed op dagelijkse bezigheden en oefeningen. Denk bij behandelingen die de kwaliteit van leven kunnen bevorderen aan fysiotherapeutische en ergotherapeutische behandelingen of eventuele behandelingen bij een psycholoog. Wat bovenal belangrijk is, is het aanhouden van een actieve levensstijl. Met hulp van een fysiotherapeut in de regio Berg en Terblijt kunnen we hier actief mee aan de slag om bijvoorbeeld uw conditie op peil te houden of te verbeteren of bewegingen te oefenen.

praktijk fysiotherapie Margraten locatie

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde fysiotherapeut

Tom van Wissen is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson en aangesloten bij ParkinsonNet. Bovendien is hij Msc. Geriatrie Fysiotherapeut.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Wat kan fysiotherapie in regio Berg en Terblijt voor u betekenen?

We hebben het nu al vaker benoemt, maar het aanhouden en nastreven van een actieve levensstijl is het enige waar u direct een positieve invloed op kan uitoefenen. Daardoor kunt u zelfs de impact op u, uw dagelijkse activiteiten en uw omgeving erg verminderen waardoor het ten gunste komt van iedereen maar bovenal voor uzelf.

Fysiotherapie kan u helpen uw gezonde levensstijl te behouden of te verkrijgen door bijvoorbeeld oefeningen te doen, voorlichting te geven of een stukje preventie advies te bespreken. Bij onze praktijk in de regio Berg en Terblijt werken gespecialiseerde fysiotherapeuten die over kennis en kunde beschikken met betrekking tot de ziekte van Parkinson. Daardoor staat er altijd iemand voor u klaar die kan helpen problemen bij het bewegen te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen.

De fysiotherapeuten zijn zeer deskundig op het gebied van parkinson en beschikken over tal van behandelingen die aansluiten bij de wensen en behoeften van een patiënt. De fysiotherapeuten zijn aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is het landelijke netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners.

Welke fysiotherapeutische behandeling bij de ziekte van Parkinson?

De allereerste ontmoeting staat in het teken van een intakegesprek. In dat gesprek staat het in kaart brengen van klachten, beperkingen en wensen centraal. De fysiotherapeut zal dan ook een zo goed mogelijk beeld willen vormen waar u tegenaan loopt in het dagelijks leven zoals lichamelijke klachten, eventuele mentale klachten en de algemene gezondheid. Het intakegesprek vormt vervolgens de basis voor een verder behandelplan, het behandelplan wordt uiteraard in overeenstemming met u opgesteld. Het behandelplan is dus een zo goed mogelijke afstemming tussen u en de therapeut, en de daarbij behorende klachten en mogelijkheden. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit:

– Conditietraining
– Looptraining
– Evenwichtsoefeningen
– Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding
– Valpreventie
– Oefenen van het verplaatsen (cognitieve beweeg strategie/cues)
– Advies en voorlichting

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Wanneer is fysiotherapie bij Parkinson voor u?

Kort gezegd heeft iedereen baat bij fysiotherapie die is gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson, zeker omdat u zelf hiermee de meeste impact kan maken. Het enige wat u zelf namelijk kunt doen is het doen van oefeningen, bewegen en preventie oefeningen. Door het actief blijven verhoogt u de kwaliteit van leven en dat is simpel gezegd ook dus het enige wat u kunt doen. U kunt bij ons terecht voor fysiotherapie in de regio Berg en Terblijt als:

U wilt leren hoe u met Parkinson zo goed mogelijk kunt blijven bewegen;
U het moeilijk vind om voldoende aan lichaamsbeweging te doen;
U wilt weten hoe u aan veilige en passende lichaamsbeweging kunt doen;
U problemen ervaart bij ‘gewone’ dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel of omdraaien in bed’;
U de angst heeft om te vallen of (bijna) gevallen bent;
U pijn hebt aan uw lichaam, bijvoorbeeld aan uw rug, nek of schouders.

Wilt u weten of fysiotherapie bij Parkinson u kan helpen? Neem dan vooral contact met ons op via 043-4581797 zodat een gespecialiseerde fysiotherapeut met u mee kan denken.

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson

Onze Fysiotherapeut gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson

Veelgestelde vragen

De ziekte van Parkinson staat op de chronische lijst van Borst. Hierdoor komt de ziekte in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen moet u een verwijzing hebben van uw neuroloog of geriater.
Voor u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering dient u de eerste 20 behandelingen zelf te betalen. Afhankelijk of u aanvullend verzekert bent voor fysiotherapie kunnen deze eerste 20 behandelingen vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar over uw vergoeding voor fysiotherapie.

Bij de ziekte van Parkinson richt de fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen bij het opbouwen of onderhouden van uw conditie en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten.

Afhankelijk van de klachten die u ervaart door de ziekte van Parkinson zijn er verschillende oefeningen mogelijk. Zoals:

  • Conditietraining (bijv. lopen en fietsen)

  • Looptraining (met visuele en auditieve cues)

  • Evenwichtsoefeningen

  • Oefentherapie gericht op het verbeteren van de houding

  • Valpreventie

  • Oefenen van transfers ( bijvoorbeeld van zit naar stand komen)

Stijfheid wordt ook wel rigiditeit genoemd en is een motorisch symptoom van Parkinson. Mensen hebben last van een gespannen gevoel in de armen of schouders maar soms ook in de romp, heupen of benen. Hierdoor kan u krom gaan staan en soms maar kleine pasjes maken met lopen.

 

De stijfheid ontstaat doordat alle spieren doorlopend een klein beetje zijn aangespannen. Als u dan een beweging wilt maken geven de spieren weerstand. Hoewel het soms veel moeite kost helpt het wel om te blijven bewegen zodat de spieren zo soepel mogelijk blijven.

Het is aan te raden voor mensen met de ziekte van Parkinson om sporten te beoefenen die een positief effect hebben op evenwicht, balans en flexibiliteit. Er zijn verschillende sporten die hier uitermate geschikt voor zijn zoals yoga, dansen, boksen en Tai Chi. Kies wel een beweegvorm die bij u past en u leuk vindt om te doen.

Selecteer uw locatie