Oedeemtherapie Gulpen

Inhoud

Oedeemtherapie

Ervaart u wel eens klachten, hinder of bewegingsbeperkingen door een overmatige ophoping van abnormaal vocht? Dan is Oedeemtherapie in de regio Gulpen wellicht een goede manier om u te helpen. Oedeemtherapie is een extra specialisme binnen de fysiotherapie en is gericht op het behandelen van (lymf)oedeem. Behandelingen bestaan bijvoorbeeld uit (lichte) massage technieken, oefentherapie of compressies. Vochtophopingen kunnen erg vervelend zijn en onze (Oedeem) fysiotherapeuten Iris Visbach en Jan Theunissen staan dan ook graag voor u klaar.  

In onze praktijk in de regio Gulpen heerst een vriendelijk en ongedwongen sfeer. Dit vinden wij erg belangrijk,  u staat bij ons centraal in de praktijk en vinden het belangrijk dat u zich op uw gemakt voelt. Wij werken in de regio nauw samen met andere (para)medici waardoor wij u altijd kunnen voorzien van de beste zorg. Mede hierdoor kunnen we garanderen dat u de best mogelijke zorg in de regio Gulpen krijgt passend bij uw gezondheidsklachten.

Al onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij de beroepsvereniging KNGF, ingeschreven in het kwaliteitsregister KRF en het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een voorbeeld hiervan is lymfoedeem. Het is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend, of een defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie, waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfoedeem genoemd. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfeklieren.

Er zijn tal van behandelingsmethodes die tijdens Oedeemtherapie in de regio Gulpen kunnen worden uitgevoerd. Zo zijn er altijd wel methodes die bij uw specifieke probleem passen.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is niets meer of minder dan een behandeling tegen een abnormale ophoping van vocht in weefsel. Oedeemtherapie kan een goede aanvulling zijn op fysiotherapie.

Oedeem kent veel verschillende vormen, dat is afhankelijk van de oorzaak van de vochtophoping. Een behandeling kan resulteren in vermindering van de hoeveelheid oedeem, volledig opheffing van het oedeem, een pijnvermindering doordat er meer bewegingsvrijheid is en een spanningsafname.

In onze praktijk in de regio Gulpen wordt er uitgebreid de tijd voor u genomen en wordt het behandeltraject zoveel mogelijk met u samen opgesteld.

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde Oedeemtherapeuten

Alle Oedeemtherapeuten van onze praktijk zijn zeer gespecialiseerd binnen het geven van oedeemtherapie, hierdoor krijgt u altijd de beste behandeling passend bij uw klachten.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Bij wat voor klachten helpt oedeemtherapie?

Er zijn tal van oorzaken en klachten die voort kunnen komen uit overtollig oedeem, aarzel niet en vraag aan onze gespecialiseerde therapeuten naar behandelmogelijkheden. De meest voorkomende klachten zijn:

– Ontstaan van zwellingen in armen en benen
– Pijnlijk en tintelend gevoel in de huid.
– Toename van vocht en vochtophoping waardoor een lichaamsdeel groter wordt in omvang.

Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten in de regio Gulpen staan voor u klaar om u verder te helpen met uw klachten.

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Hoe ziet een oedeemtherapeutische behandeling in de regio Gulpen eruit?

Over het algemeen vinden de behandelingen door de oedeemtherapeut plaats op onze praktijk te Margraten, maar als u niet in staat bent om naar ons toe te komen, dan is ook een behandeling aan huis mogelijk in Gulpen.

In de allereerste ontmoeting is het de bedoeling dat de therapeuten een zo’n breed mogelijk beeld vormen van uw fysieke klachten. Dit doen de oedeemtherapeuten in de regio Gulpen door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek te doen. Op basis van de resultaten wordt er vervolgens in samenspraak met u een persoonlijk behandelprogramma opgesteld. Het behandelplan wordt samen met u opgesteld omdat onze ervaring leert dat dit zorgt voor de beste behandelresultaten, vervolgens duurt een behandeling meestal 45 minuten. 

Binnen de behandelingen kunnen er verschillende behandeltechnieken gebruikt kunnen worden zoals: manuele lymfedrainage hierbij voert de therapeut specifieke handgrepen uit waardoor het lymfevatenstelsel geactiveerd wordt en het vocht beter afgevoerd kan worden. Een andere behandel methode is compressietherapie, daarmee wordt met behulp van zwachtels of een elastische kous tegendruk gegeven voor een bevordering van de doorbloeding. Lymfetaping, hierbij wordt speciale elastische katoenen tape gebruikt die als het ware de huid optilt. Daarnaast heb je ook ademtherapie, ademhalingsoefeningen kunnen namelijk de afvoer van lymfevocht verbeteren. En dan maken wij nog gebruik van een lymfapress, de lymfapress is een apparaat met een speciaal manchet. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers die volgepompt worden met lucht, waardoor er drukgolven ontstaan. Dit zorgt voor een betere afvoer van het lymfevocht.

De effecten van oedeemtherapie

Oedeemtherapie helpt bij de vermindering van de omvang van oedeem en pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.

Een afname in omvang zorgt voor functieverbetering van de spieren en gewrichten. Tevens verkleint de afname de kans op infecties.

Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.

oedeem therapie
Zwachtelen door de Oedeem fysiotherapeut

Wat kost oedeemtherapie in de regio Gulpen?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract (met uitzondering van Just Polis van CZ). Voor mensen ouder dan 18 jaar wordt een oedeem behandeling maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen mensen met een chronische aandoening (volgens de lijst chronische aandoeningen) krijgen vanaf hun 21ste behandeling de kosten vergoed. Als er geen sprake is van een chronische aandoening, dan kan oedeemtherapie vergoed worden vanuit een aanvullend pakket. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van het door de patiënt afgesloten pakket.

Nog geen 18 jaar? Dan gelden er andere regels; de eerste 9 behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Is de klacht nog niet over? Dan worden de volgende 9 behandelingen ook nog vergoed. Pas hierna worden de behandelingen niet meer vergoed en is een aanvullende zorgverzekering nodig voor vergoeding. Voor kinderen met een chronische aandoening worden alle behandelingen vergoed, mits de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen staat.

Onze tarieven voor oedeemtherapie in vindt u hier.

Onze Oedeemtherapeuten

Voor deze specialisaties kunt u ook terecht bij Fysiotherapie Margraten

Veelgestelde vragen

Oedeemtherapie wordt evenals reguliere fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Indien u een chronische indicatie heeft wordt oedeemtherapie vergoed, vanaf de 21e behandeling, uit de basis verzekering.
Volledig genezen van lymfoedeem is moeilijk. Soms kan de oorzaak van het oedeem behandeld worden. Indien bijvoorbeeld de oorzaken van lymfoedeem, overgewicht of weinig beweging zijn, dan zal het lymfoedeem sterk afnemen.
Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.
 • Voorkomen van wondjes, omdat dit bij lymfoedeem sneller tot infecties kan leiden.
 • Loop niet op blote voeten, dus ook thuis niet. Draag altijd schoenen of badslippers
 • Behandel een schimmelinfectie aan de voeten zo snel mogelijk, zodat er geen bacteriën in een wondje kunnen komen (voorkom ‘wondroos’)
 • Gebruik bij het weghalen van haren op bijvoorbeeld uw benen of onder uw oksels een crème, in plaats van een scheermesje
 • Wees voorzichtig met prikken, snijden en branden
 • Neem bij kneuzingen, verstuikingen of ontstekingen in het lichaamsdeel waar u een lymfoedeem heeft contact op met een arts
 • Als er toch een wondje is ontstaan, maak dit dan schoon met een desinfecterend middel en doe er een pleister op
 • Zorg voor een goede verzorging van de huid en de nagels
 • Smeer regelmatig een zalf of vette crème op uw huid. Hierdoor krijgt u geen ruwe, droge huid en geen kloofjes. In kloofjes kunnen bacteriën komen
 • Als uw arm of been rood wordt en u krijgt koorts, is het belangrijk om contact met een arts op te nemen
 • Draag handschoenen bij vuil huishoudelijk werk, tuinieren en klussen bij lymfoedeem van de armen
 • Beweeg veel. Het gebruiken van de spieren helpt bij het afvoeren van vocht
 • Mensen die te zwaar zijn krijgen eerder last van lymfoedeem. Ook is het moeilijker lymfoedeem te behandelen. Het is dus belangrijk niet te zwaar te zijn en goed op uw gewicht te letten. Kijk of u de Nederlandse norm gezond bewegen haalt.
 • Indien u psychische of sociale problemen heeft door het lymfoedeem, is het belangrijk dit met uw arts of iemand in uw omgeving te bespreken.

Selecteer uw locatie