Oedeemtherapie Cadier en Keer

Inhoud

Oedeemtherapie

Een ophoping van vocht op plaatsen waar het normaal niet aanwezig is, kan al snel irritant en vervelend zijn. We noemen een abnormale ophoping van vocht in bijvoorbeeld enkels, of in de buik oedeem, maar je vindt oedeem ook vaak in de onderbenen. Oedeemtherapie in regio Cadier en Keer helpt om de afvoer van het vocht te stimuleren door bijvoorbeeld oefentherapie of massage stimulatie. Bij onze praktijk in de regio Cadier en Keer werken twee gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten, Iris Visbach en Jan Theunissen. Zij staan klaar om u met uw klachten te helpen en de vochtophopingen te verminderen.

Wat wij belangrijk vinden is dat patiënten zich om hun gemak voelen bij ons in de praktijk in de regio Cadier en Keer. Daarom hangt er een aangename, open en prettige sfeer, zodat u zich op uw gemak voelt en centraal staat in onze praktijk. In de regio hebben we een nauwe samenwerking met andere (para)medici. Hierdoor kunnen wij u garanderen dat u de beste zorg ontvangt in de regio Cadier en Keer en passend bij de gezondheidsklachten.

De oedeemfysiotherapeuten zijn aangesloten bij de beroepsvereniging KNGF, ingeschreven in het kwaliteitsregister KRF en het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

Wat is oedeem?

Zoals al eerder besproken is oedeem een abnormale vochtophoping in weefsel in het lichaam. Er zijn tal van verschillende soorten oedeem, zoals lymfoedeem. Deze soort ontstaat door het onvoldoende functioneren of defecte lymfesysteem. Dit kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of door bijvoorbeeld een bestralingsbehandeling. Dit fenomeen wordt secundair lymfoedeem genoemd, maar men kan ook primair lymfoedeem hebben, dan is het aangeboren.

Binnen de oedeemtherapie zijn er veel behandelingsmogelijkheden zo ook in de regio Cadier en Keer. Zo kunt u goed geholpen worden om het oedeem te verminderen.

Wat is oedeemtherapie?

De therapie is een behandeling om de externe aanwezigheid van vocht in een weefsel tegen te gaan. Het is een goede aanvulling op fysiotherapie waarbij wij u specifiek kunnen helpen met uw klachten.

Oedeem kent veel verschillende vormen, de juiste behandelmethode hangt daarom af van de ontstaanswijze van het oedeem. Een behandeling kan resulteren in vermindering van de hoeveelheid oedeem, volledig opheffing van het oedeem, een pijnvermindering doordat er meer bewegingsvrijheid is en een spanningsafname.

De oedeemfysiotherapeuten die oedeemtherapie in de regio Cadier en Keer aanbieden staan uitgebreid stil bij uw klachten en mogelijkheden en stellen samen met u een behandeltraject op.

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde Oedeemtherapeuten

Alle Oedeemtherapeuten van onze praktijk zijn zeer gespecialiseerd binnen het geven van oedeemtherapie, hierdoor krijgt u altijd de beste behandeling passend bij uw klachten.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Bij wat voor klachten helpt oedeemtherapie?

Het hebben van oedeem kan tal van vervelende klachten geven, aarzel niet en komt vooral langs zodat onze gespecialiseerde therapeuten samen met u naar de behandelmogelijkheden kunnen kijken. Hieronder staan de meest voorkomende klachten:

– Ontstaan van zwellingen in armen en benen
– Pijnlijk en tintelend gevoel in de huid.
– Kortademigheid bij inspanning of bij plat liggen (oedeem in de longen)
– Toename van vocht en vochtophoping waardoor een lichaamsdeel groter wordt in omvang.

Onze gespecialiseerde oedeemtherapeuten in de regio Cadier en Keer staan voor u klaar om u verder te helpen met uw klachten.

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Hoe ziet een oedeemtherapeutische behandeling in de regio Cadier en Keer eruit?

In het intakegesprek is het belangrijk dat de oedeemfysiotherapeut een zo goed mogelijk beeld vormt van uw klachten gerelateerd aan oedeem. Dit doen de oedeemtherapeuten in de regio Cadier en Keer door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek te doen. De resultaten van het intakegesprek en het onderzoek vormen de basis voor het behandelplan. Het behandelplan wordt in overleg met u opgesteld en sluit zo goed mogelijk aan bij de mogelijkheden die er zijn. Vervolgens gaat de behandeling van start, een normale behandeling duurt meestal 45 minuten.

Binnen de behandelingen kunnen er verschillende behandeltechnieken gebruikt kunnen worden zoals:
manuele lymfedrainage, hierbij voert de therapeut specifieke handgrepen uit waardoor het lymfevatenstelsel geactiveerd wordt en het vocht beter afgevoerd kan worden.

Een andere behandelmethode is compressietherapie, daarmee wordt met behulp van zwachtels of een elastische kous tegendruk gegeven voor een bevordering van de doorbloeding.

Weer een andere behandeling is lymftaping, hierbij wordt speciale elastische katoenen tape gebruikt die als het ware de huid optilt.

Daarnaast heb je ook ademtherapie, ademhalingsoefeningen kunnen namelijk de afvoer van lymfevocht verbeteren.

En dan maken wij nog gebruik van een lymfapress, de lymfapress is een apparaat met een speciaal manchet. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers die volgepompt worden met lucht, waardoor er drukgolven ontstaan. Dit zorgt voor een betere afvoer van het lymfevocht. Kortom kansen en mogelijkheden genoeg om de behandeling aan te laten sluiten bij uw klachten.

De effecten van oedeemtherapie

Oedeemtherapie helpt bij de vermindering van de omvang van oedeem en pijnvermindering door spanningsafname van oedeem.

Een afname in omvang zorgt voor functieverbetering van de spieren en gewrichten. Tevens verkleint de afname de kans op infecties.

Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.

oedeem therapie
Zwachtelen door de Oedeem fysiotherapeut

Wat kost oedeemtherapie in de regio Cadier en Keer?

Onze praktijk heeft met alle zorgverzekeraars een contract (met uitzondering van Just Polis van CZ). Voor mensen ouder dan 18 jaar wordt een oedeem behandeling maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen mensen met een chronische aandoening (volgens de lijst chronische aandoeningen) krijgen vanaf hun 21ste behandeling de kosten vergoed. Als er geen sprake is van een chronische aandoening, dan kan oedeemtherapie vergoed worden vanuit een aanvullend pakket. Het aantal vergoede behandelingen is afhankelijk van het door de patiënt afgesloten pakket.

Nog geen 18 jaar? Dan gelden er andere regels; de eerste 9 behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Is de klacht nog niet over? Dan worden de volgende 9 behandelingen ook nog vergoed. Pas hierna worden de behandelingen niet meer vergoed en is een aanvullende zorgverzekering nodig voor vergoeding. Voor kinderen met een chronische aandoening worden alle behandelingen vergoed, mits de aandoening op de lijst met chronische aandoeningen staat.

Onze tarieven voor oedeemtherapie in Cadier en Keer vindt u hier.

Onze Oedeemtherapeuten

Voor deze specialisaties kunt u ook terecht bij Fysiotherapie Margraten

Veelgestelde vragen

Oedeemtherapie wordt evenals reguliere fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Indien u een chronische indicatie heeft wordt oedeemtherapie vergoed, vanaf de 21e behandeling, uit de basis verzekering.
Volledig genezen van lymfoedeem is moeilijk. Soms kan de oorzaak van het oedeem behandeld worden. Indien bijvoorbeeld de oorzaken van lymfoedeem, overgewicht of weinig beweging zijn, dan zal het lymfoedeem sterk afnemen.
Indien oedeem niet behandeld wordt kunnen er verschillende pathologische huidproblemen ontstaan, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, huidschilfers, huid verruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis en lymffistels.
  • Voorkomen van wondjes, omdat dit bij lymfoedeem sneller tot infecties kan leiden.
  • Loop niet op blote voeten, dus ook thuis niet. Draag altijd schoenen of badslippers
  • Behandel een schimmelinfectie aan de voeten zo snel mogelijk, zodat er geen bacteriën in een wondje kunnen komen (voorkom ‘wondroos’)
  • Gebruik bij het weghalen van haren op bijvoorbeeld uw benen of onder uw oksels een crème, in plaats van een scheermesje
  • Wees voorzichtig met prikken, snijden en branden
  • Neem bij kneuzingen, verstuikingen of ontstekingen in het lichaamsdeel waar u een lymfoedeem heeft contact op met een arts
  • Als er toch een wondje is ontstaan, maak dit dan schoon met een desinfecterend middel en doe er een pleister op
  • Zorg voor een goede verzorging van de huid en de nagels
  • Smeer regelmatig een zalf of vette crème op uw huid. Hierdoor krijgt u geen ruwe, droge huid en geen kloofjes. In kloofjes kunnen bacteriën komen
  • Als uw arm of been rood wordt en u krijgt koorts, is het belangrijk om contact met een arts op te nemen
  • Draag handschoenen bij vuil huishoudelijk werk, tuinieren en klussen bij lymfoedeem van de armen
  • Beweeg veel. Het gebruiken van de spieren helpt bij het afvoeren van vocht
  • Mensen die te zwaar zijn krijgen eerder last van lymfoedeem. Ook is het moeilijker lymfoedeem te behandelen. Het is dus belangrijk niet te zwaar te zijn en goed op uw gewicht te letten. Kijk of u de Nederlandse norm gezond bewegen haalt.
  • Indien u psychische of sociale problemen heeft door het lymfoedeem, is het belangrijk dit met uw arts of iemand in uw omgeving te bespreken.

Selecteer uw locatie