Manuele therapie Gulpen

Inhoud

Manuele therapie

Bent u woonachtig in Gulpen dan kunt u bij Fysiotherapie Margraten naast fysiotherapie ook terecht voor manuele therapie. Wij behandelen aan huis als u niet in staat bent naar onze praktijk in Margraten te komen. Manuele fysiotherapie verbetert de bewegingsvrijheid van het lichaam. Er zijn veel mensen die last hebben van pijn, een verkeerde of slechte houding of ze ervaren bewegingsbeperkingen in bijvoorbeeld de bovenrug of schouder.

Dergelijke problemen kunnen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op werk of bij sociale activiteiten erg beperkend en vervelend zijn. Met manuele therapie gaan wij aan de slag met deze beperkingen om zo uw bewegingsvrijheid weer te vergroten.

Onze manuele therapeuten, Wouter Vogels en Lisa Ohnesorg hebben geruime ervaring binnen hun specialisatie en staan klaar om u te helpen met manuele therapie in Gulpen. Mede hierdoor kunnen we garanderen dat u de best mogelijke fysiotherapeutische zorg in Gulpen krijgt die past bij uw gezondheidsklacht.

Wat is manuele therapie?

Een techniek die kenmerkend is voor manuele therapie is ‘manipulatie’. Hierbij wordt het gewricht snel en met weinig kracht over de fysiologische bewegingsgrens bewogen. Bij deze beweging kan een krakend of knappend geluid optreden. Dit is de reden dat deze techniek in de volksmond ook wel ‘kraken’ wordt genoemd.

Manuele therapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Ondanks dat manuele therapie op meerdere gewrichten kan worden toegepast, wordt het vooral ingezet bij klachten aan de wervelkolom.

Ervaart u beperkingen in uw lichaam? Onze specialistische manueel therapeuten staan voor u klaar om met u aan de slag te gaan met manuele therapie Gulpen.

manuele therapie

Waarom kiest u voor onze praktijk?

Gespecialiseerde manuele therapeuten

Alle therapeuten van onze praktijk zijn gespecialiseerd binnen een bepaald gebied van fysiotherapie, hierdoor krijgt u bij ons altijd de beste en juiste zorg.

Uitgebreid Netwerk

Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.

Ruime openingstijden

Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.

Manuele therapie helpt bij de volgende klachten

Klachten die voornamelijk behandeld worden door de manueel therapeut zijn rug klachten zoals een hernia en nekklachten. Echter zijn er meer indicaties waar u voor terecht kunt bij manuele therapie in Gulpen. Deze zijn;

  • Nekpijn (met uitstralende pijn)
  • (Spannings) Hoofdpijn
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  • Schouderklachten
  • Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.

Heeft u last van andere klachten die hier niet tussen staan, neem dan gerust contact op met een van onze fysiotherapeuten zodat zij met u kunnen bepalen wat het best bij uw klachten past.

Werkwijze

Een behandeling manuele therapie is qua werkwijze gelijk aan die van fysiotherapie. Tijdens de eerste afspraak manuele therapie in Gulpen wordt er een zo volledig mogelijk beeld van de klachten gemaakt door vragen te stellen en het lichaam te onderzoeken. Op basis van dit onderzoek stelt de manueel therapeut samen met u een persoonlijk behandelplan op.

Uit onze ervaring blijkt dat de beste resultaten ontstaan door samenwerking tussen u en de behandelend manueel therapeut. Daarbij streeft onze manueel therapeut ernaar voor u inzichtelijk te maken wat de relatie is tussen uw functioneren en uw klachten. Op deze manier kunt u in de toekomst uw klachten eerder herkennen en hier adequaat op reageren.

Vergoeding door zorgverzekering

We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.

Moderne Praktijk

2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.

MijnzorgApp

Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.

Het effect van manuele therapie

Vaak zijn de effecten van manuele therapie direct merkbaar. Dit uit zich in een directe verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat daarnaast uit het geven van goede instructies, adviezen en inzicht verschaffen in gezond bewegen.

Manuele therapie geeft direct resultaat, dit is een groot voordeel van deze vorm van therapie. De nawerking van manuele therapie; meteen na de behandeling voelt u verbetering, de pijn is afgenomen en u kunt weer makkelijker bewegen. De gewrichten die voorheen vast zaten komen weer vrij.

Wilt u meer weten over wat manuele therapie voor u kan betekenen? Neem dan vooral contact op met een van onze manueel therapeuten in Gulpen.

Kosten manuele therapie

Voor personen tot 18 jaar zit manuele therapie in het basispakket van de zorgverzekering. Bent u ouder dan 18? Dan is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding. Als u geen aanvullende verzekering heeft kunt u hier zien wat een zitting manuele therapie in Gulpen kost.

Onze Manuele therapeuten

Voor deze specialisaties kunt u ook terecht bij Fysiotherapie Margraten

Veelgestelde vragen

Iedereen die last heeft van lichamelijke klachten kan door een manueel therapeut geholpen worden.
Manuele therapie wordt door zorgverzekeraars gekenmerkt als fysiotherapie en wordt daardoor overwegend vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als u een aanvullend pakket heeft bij uw zorgverzekering bent u dus verzekerd voor fysiotherapie en manuele therapie tot het maximum wat in uw polis staat omschreven . Twijfelt u of uw behandelingen vergoed worden? Controleer het altijd bij uw zorgverzekeraar.
Er kan enige versterking van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. U kunt bijvoorbeeld wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid of spierpijn voelen. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.
Een groot voordeel van manuele therapie is het directe resultaat. U voelt meestal meteen verbetering: de pijn is minder en u kunt makkelijker bewegen. De gewrichten —die vaak ‘vast’ zitten komen vrij.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Manuele therapie helpt bij veel verschillende klachten, de klachten kunnen onder andere betrekking hebben op: rugklachten, nekpijn, hoofdpijn, heupklachten en knieklachten. 

Het is belangrijk om te vermelden dat een manueel therapeut ook fysiotherapeut is. Wanneer u lichamelijke klachten ervaart kunt u daarvoor door verschillende type therapeuten worden behandeld. Er zijn echter klachten die meer of minder bij één van deze therapeuten passen.
Een fysiotherapeut richt zich met name op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Terwijl een manueel therapeut zich meer richt op de harde delen zoals de gewrichten en natuurlijk de wervelkolom.
Dit zorgt ervoor dat u eerder bij een fysiotherapeut terecht komt als u uw conditie wilt verbeteren, bijvoorbeeld omdat u last van COPD heeft. Of wanneer u merkt dat u na een operatie moeite heeft met lopen.

Bij een manueel therapeut komt u dan weer eerder terecht wanneer u merkt dat u weinig beweging heeft in uw wervelkolom.

Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom.

De realiteit is dat de negatieve bijwerkingen door manuele therapie zeer laag zijn. Onderzoek toont aan dat in zeer zeldzame gevallen* na het manipuleren van de nek ernstige complicaties optreden, zoals beschadiging van bloedvaten, met het eventuele risico op een beroerte of zelfs overlijden. Met name met het maken van bewegingen hoog in de nek worden deze zeldzame negatieve bij- en nawerkingen gerapporteerd. Ook bestaat er een geringe kans op beschadiging van de zenuwen, botten, spieren of bindweefsel. Het manipuleren van de nek kan ook enige druk op de armzenuwen veroorzaken. Manueel therapeuten zijn opgeleid om te weten waar en wanneer zij de techniek van het manipuleren kunnen toepassen. Zij zijn deskundig in het veilig en effectief toepassen van deze technieken. Als er ook maar de geringste aanwijzing is dat je risico loopt, zal de manueel therapeut andere behandeltechnieken voorstellen zoals bijvoorbeeld mobilisaties. * De kans op ernstige complicaties wordt geschat tussen de 1/50.000 tot 1/5,8 miljoen manipulaties

Selecteer uw locatie